• Donderdag 7 januari hebben we helaas afscheid moeten nemen van een ZNC icoon: 

  Jacob (Job) Nieland.

  In 1976 begon ZNC na een woelige periode met een senioren-zaterdagteam. Het jeugdteam A2 werd het zaterdagteam. Na een jaar sloot Jacob aan bij dit jeugdige team samen met zijn broer Koos. Nadat nog meer ervaren spelers het team kwamen versterken werd het team na 2 jaar kampioen.

   Jacob was een razendsnelle rechtsbuiten. Hij was ongecompliceerd. Hij deed niet aan een warming up, maar kwam met een shagje het veld op. Als de scheidsrechter floot voor het begin van de wedstrijd drukte hij met zijn hak van de voetbalschoen de peuk uit op de middenstip. Lukte het niet in het veld, dan uitte hij zijn frustratie nog wel eens door een schop uit te delen aan een tegenstander. Soms moest zijn vrouw Hilda, die aan de lijn stond er aan te pas komen om Jacob de hele wedstrijd kalm te houden. 

  Eens was er een tegenstander die de gemene schop op zijn ledematen van Jacob niet accepteerde. Hij besloot wraak te nemen en de achtervolging vanuit het doelgebied op Jacob in te zetten. Jacob had dit door en rende met een noodgang weg richting het andere doel. Jacob was snel, maar zijn tegenstander nog sneller. Ter hoogte van de middenstip had hij Jacob eindelijk te pakken om hem vervolgens tot hilariteit van de vele toeschouwers een ordinaire ”peune in de kont“ te geven.

  Na zijn carrière bij de zaterdag-senioren stapte hij over naar de zondag, om nog vele jaren in de veteranen te spelen. Na zijn voetbalcarrière was hij samen met Derk Stegmeijer leider van o.a. ZNC zondag 2. Verder was hij elk weekend op het voetbalveld te vinden als vaste bezoeker van alle ZNC teams. Ook door de week was hij regelmatig bij ZNC te vinden om samen met het klusteam allerlei taken uit te voeren. 

  Naast de wekelijkse bezigheden met het klusteam was Jacob ook vele jaren betrokken bij het jaarlijkse “Kniepertjes bakken” van de vereniging. Jaarlijks bakten ze ruim 25.000 kniepertjes. Hij zorgde voor de bevoorrading en haalde aan de tafels de gebakken kniepertjes op. Daarnaast had hij een vast ritueel en dronk bijna dagelijks een kop koffie in de voetbalkantine.

  We wensen zijn familie veel sterkte om dit verlies te verwerken.