Overlast peuken bij ZNC

Wist je dat op het weggooien van een peuk op straat een boete staat van €140,-?

Erger jij je ook zo aan al die peuken voor de kleedkamer-ingang en de kantine?
De overlast is het grootst links en rechts van de ingang naar de kantine.

Spelers, die na afloop van een training of wedstrijd even tegen het gebouw leunen of op de banken gaan zitten gooien vaak achteloos hun peuken op de grond en niet in de bakken, die daarvoor speciaal zijn aangeschaft.
Na mij de zondvloed zal men denken want de vrijwilligers en onderhoudsploeg ruimen de troep toch wel op.
Ik hoor jullie zeggen, dat het vooral de spelers van de tegenpartij of andere elftallen zijn, maar mensen zien (soms letterlijk) het probleem niet. Peuken zijn klein en vallen daardoor niet op, totdat zij in groter concentraties komen te liggen en dat is het geval bij ZNC.
Ook wordt het grotendeels als ‘normaal’ ervaren, evenals kauwgum op straat. Het is in het straatbeeld geïntegreerd. Spreek je medespelers, ouders van jeugdspelers en anderen eropaan, als je het ziet. We willen toch met z’n allen een mooi en vooral ook schoon sportpark bij ZNC?

peuktabel

Er zijn tal van redenen op te noemen waarom rokers hun peuken op de grond gooien.
• Geen zwerfafval: 20% van de rokers zien peuken niet als zwerfafval. Ook kunnen peuken makkelijk opgeruimd worden in de stad. Daarbij verwaarlozen veel rokers het milieueffect van een peuk.
• Gewoonte: Weggooien van een peuk is geen onbehoorlijk gedrag volgens veel mensen. Het wordt trouwens ‘door iedereen gedaan’.
• Gemak: Het laten vallen van peuken en uittrappen is makkelijker en sneller dan deponeren in een asbak. Peuken zijn ook vies en stinken dus die willen mensen niet bewaren.

Er is ook onderzoek gedaan naar wanneer rokers hun gedrag willen veranderen:
• Communicatie: Meer dan 50% van de rokers zegt dat zij hun gedrag zouden veranderen als ze meer bewust gemaakt worden van het milieueffect van sigarettenpeuken, wel nu kijk maar eens naar bijgaand tabelletje.

Laten we met z’n allen proberen hier aandacht aan te besteden, de niet rokers door anderen eropaan te spreken, de rokers door de peuken niet zomaar achteloos op de grond te gooien, maar drie of vier passen op zij te doen en ze in de bak te gooien.

Het bestuur.