Diploma-uitreiking BOS-cursus.

bos baner

 

Dankzij initiatief COVS Veendam e.o. vijftien nieuwe scheidsrechters

 

Op maandagavond 25 november zijn vijftien scheidsrechters met glans geslaagd voor de Basis Opleiding Scheidsrechter (BOS). Dat gebeurde in ons clubhuis ‘De Neutrale Hoek’ in Wildervank. Onder toeziend oog van docent Henk Norbart van de KNVB werden de cursisten bevorderd tot officieel bondsscheidsrechter. De diploma- uitreiking werd gedaan door Jan Hooge, sinds kort voorzitter van de scheidsrechterscommissie in district Noord. Zowel Henk Norbart als Jan Hooge toonden zich aangenaam verrast door de sfeervolle ambiance tijdens deze ceremonie. Ondanks het late uur, zagen bijna alle cursisten om half tien de kantine volstromen met hun clubbestuurders.

 

Na een inleidend praatje door Henk Norbart vertelde voorzitter Aaldrik Draadjer iets over de COVS en dat deze BOS- cursus een vervolg krijgt in de vorm van een weerbaarheidcursus op 20 januari 2014. Ons lid Chieljan Veen hield een praatje over zijn stormachtige carrière als scheidsrechter en zijn bewuste keuze om zich te specialiseren als assistent- scheidsrechter. Daarna was het woord aan Jan Hooge. Hij uitte eerst zijn complimenten over de fantastische accommodatie voor het houden van een cursus.

 

“Al jaren tracht de KNVB om scheidsrechters te werven onder haar leden. De bond doet dit onder meer door het aanbieden van de BOS-opleiding, waarin de theorie en praktijk van het fluiten van wedstrijden aan bod komen. De COVS Veendam e.o. steunt dit initiatief van harte en is tevens van mening dat het opleiden van scheidsrechters een gezonde zaak is binnen het verenigingsleven. De COVS- groep wil in de komende jaren doorgaan met het organiseren en faciliteren van dergelijke cursussen. De groep spreekt van een groot succes en een win-win situatie.


Opleiden en begeleiden is en blijft een speerpunt. De scheidsrechters zijn zowel voor de KNVB als voor de vereniging onmisbaar, omdat zij het mogelijk maken dat elke zaterdag en zondag wedstrijden kunnen worden gespeeld. Het is belangrijk dat beginnende scheidsrechters direct op goede begeleiding moeten kunnen rekenen. De eerste ervaringen als scheidsrechter zijn erg belangrijk en bepalen vaak of iemand het leuk vindt om scheidsrechter te zijn. Als scheidsrechters vooral in de beginperiode goed worden begeleid, wordt de kwaliteit van de scheidsrechters snel vergroot en de uitval onder beginnende scheidsrechters beperkt.

 

Het is geen geheim dat de scheidsrechter een belangrijke rol in de sport speelt, zo niet een onmisbare rol. Maar niet iedereen kan en wil die taak zomaar op zich nemen. We hebben veel waardering voor het feit dat jullie die uitdagende en sportieve taak  vervullen. Je zult inmiddels hebben ervaren wat het is om leiding te geven. Elke wedstrijd leer je en word je kennis vergroot en zal het niveau verbeteren. Het is gewoon hartstikke leuk en leerzaam, mits je daarvoor wel voldoende ‘bagage’ hebt.

Als cursisten staan jullie aan de vooravond van een hopelijk mooie en beloftevolle loopbaan als scheidsrechter. Een hobby waarvan wij hopen dat het jullie naast gezonde spanning ook vooral

 

ontspanning zal geven. Om uiteindelijk als arbiter te slagen moet je een  mentale hardheid bezitten. De weg omhoog richting de top is een rotspad met voldoende gelegenheid om te struikelen.

Doorzettingsvermogen en vastberadenheid zijn daarom essentieel. Je zult tegenslagen en een periode van minder goede vorm moeten kunnen verwerken. Bij de arbitrage draait het om te beslissen en dat in een split second. Het is onvermijdelijk dat er in een wedstrijd door de arbiter fouten worden gemaakt, maar zolang je er echt alles aan hebt gedaan, moet je dat accepteren. Bij een foute beslissing moet jij je niet laten beïnvloeden door de reacties van spelers, trainers en publiek. Het mag nooit ten koste gaan van je zelfvertrouwen. Je moet sterk in je schoenen blijven staan. Plezier moet daarbij steeds voorop blijven staan. Je kunt nooit voorspellen wat de toekomst brengt, maar ik hoop van harte dat jullie steeds met veel ambitie en plezier wedstrijden leiden”. Aldus Jan Hooge namens de KNVB.

Daarna werden de cursisten één voor één naar voren geroepen door Henk Norbart. Van Jan Hooge ontvingen zij hun diploma en hun KNVB- badge. De cursisten moesten hun diploma nog wel even ondertekenen. Jan Hooge werd vervolgens bedankt voor zijn komst door ons TC- bestuurslid Olf Pruisman, die ook docent Henk Norbart een mooie bos bloemen overhandigde. Een derde bos bloemen was voor Gerard de Groot van de v.v. Wildervank. Dit als dank voor zijn hulp bij het organiseren van het praktische gedeelte van de cursus op het kunstgrasveld. Zo organiseerde hij twee wedstrijden tussen junioren van Wildervank, FVV en Meeden, waarbij de cursisten optraden als arbitrale trio’s.

Voordat alle clubbestuurders hun geslaagde cursisten konden huldigen met bloemen, werd Jannie Potze door de vier cursisten van HSC verrast met een grote bos bloemen; dit als dank voor de catering. Daarna sloot Henk Norbart de cursusavond af met een dankwoord aan het adres van COVS Veendam e.o.

Lijst met cursisten

Onderstaande 15 personen hebben deze BOS- cursus tot het eind toe gevolgd. Twee van hun krijgen hun diploma later omdat ze nog stagewedstrijden moeten fluiten. Voorlopig gaat alleen W. Jagt van LTC voor de KNVB fluiten; de anderen allemaal voor hun vereniging.

HSC                – W. Brugge, R. Hut, T. Ruzius en R. Thomas

Wildervank     – D. Buning, D.M.R. Kuiper en L.R. Trip

Siddeburen     – R. Haan en R. Schutter

LTC                – W. Jagt

Actief             – S. Tol

SPW               – T. Veldman

ZNC               – A. Vos

ACV               – R. Lagendijk

Geen club       – P. van der Werff

 

Zo is er een einde gekomen aan de organisatie van onze eerste BOS- cursus. Al met al mogen we van een groot succes spreken. Maar we hadden in Henk Norbart ook een geweldige docent! En dit is nog maar het begin. Op 10 januari geven we een spelregelavond bij Meeden. Inmiddels hebben HSC en ZNC daarvoor ook al interesse getoond. In bovenstaand verslag staat al vermeld dat we op 20 januari een weerbaarheidcursus voor verenigingscheidsrechters houden.

 

Het moet ook Minne Modderman (hij neemt morgenavond in Heerenveen afscheid van de KNVB) goed doen dat COVS Veendam e.o. haar belofte is nagekomen om veel meer aandacht te besteden aan de verenigingscheidsrechters.

 

Henk Potze, 27 november 2013

DSC01732

Adrie Vos ontvangt zijn scheidsrechterdiploma.